Mesures per a la contenció de la COVID-19 aplicables a partir del 8 de març a Catalunya
A partir de dilluns que ve, dia 8, entren en vigor algunes modificacions de les mesures anti-Covid. Les ha decidit el Procicat i seran vigents, en principi, durant els pròxims set dies, fins al 15 de març.
Primer de tot, la restauració podrà oferir servei de taula de manera continuada, des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda. Pel que fa a l’aforament, no hi ha canvis: a l’interior és del 30%, mentre a l’exterior no hi ha límit, sempre que la distància entre les taules sigui respectada i amb màxim de quatre persones o bé que tots formin part d’una única bombolla de convivència. Segueix vigent l’opció de servir menjar per emportar fora d’aquest horari i els establiments de restauració dels centres comercials romandran tancats.
Pel que fa a la mobilitat, es manté el confinament comarcal que va entrar en vigor el 8 de febrer. Només es pot trencar per una causa justificada com ara anar a treballar, estudiar, fer activitats autoritzades o per motius de necessitat. També continua vigent el toc de queda, entre les 10 de la nit i les 6 del matí. Les trobades socials es poden fer amb un màxim de 6 persones, amb la novetat que no caldrà que estiguin limitades a dos grups bombolla.
Per altra banda, entre setmana poden obrir tots els comerços, els centres comercials i els de més de 400 metres quadrats, això si, amb l’aforament limitat al 30%. Durant el cap de setmana només poden estar oberts els comerços considerats essencials.
En l’àmbit de l’educació, les universitats poden recuperar la presencialitat progressivament, fins al 30% d’aforament, però serà cada universitat la que decidirà com aplica aquesta limitació d’aforament. Aquest dilluns dia 8, ja estava previst que l’alumnat de segon curs pogués tornar a les classes presencials, com ja ho havia assolit els de primer. Ara, el Procicat ho amplia a tots els cursos. No hi ha hagut canvis l’escola, on es manté l’ensenyament presencial en infantil, primària, com en l’ensenyament de secundària on a l’ESO segueix la presencialitat, mentre que al batxillerat i els cicles formatius segueix la semipresencialitat.
En les activitats de lleure, l’esport escolar pot fer els entrenaments habituals sense límit de persones i podran participar en les competicions que estiguin permeses. També es reprenen les colònies, que estan permeses sempre que es facin amb el grup bombolla i es permetrà poder sortir de la comarca.
La principal novetat en l’àmbit esportiu és la represa de lligues federades per a majors de setze anys. Així i tot, es mantenen suspeses la resta de competicions, excepte les d’àmbit estatal i professional, i les que donen accés a competicions estatals. Malgrat aquests canvis, les competicions s’han de seguir fent sense públic.
L’altra novetat en aquest àmbit és la reobertura dels vestidors de gimnasos i instal·lacions esportives, tot i que es recomana que no es facin servir sempre que es pugui evitar. Es permeten les activitats grupals en espais interiors que acreditin una ventilació adequada i respectant l’aforament màxim del 30%, a condició que es realitzin amb cita prèvia. A les piscines, s’augmenta l’aforament passant a ser del 50%.
En l’àmbit de la cultura, museus, galeries d’art, sales d’exposicions, arxius i biblioteques poden reprendre els actes culturals amb públic, amb un 50% d’aforament. L’accés a aquests equipaments manté l’aforament màxim del 50%.
Pel que fa a les activitats culturals d’arts escèniques i musicals (cinemes, teatres, auditoris, circs, sales de concert) no hi ha canvis: es poden fer amb el límit de 50% d’aforament i un màxim de 500 espectadors per actuació o sessió. Als locals amb llicència de sales de concert no es permet el servei de bar. Si són activitats a l’aire lliure, o bé en espais físics tancats que compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades, poden obrir, respectant el límit de l’aforament al 50%, fins a un màxim de 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i amb assignació prèvia de seients i registre previ.
Als centres cívics es permet la represa de l’activitat a l’aire lliure de persones més grans de seixanta anys, sempre en grups de 6 persones com a màxim. La resta d’activitats d’aquests centres han de continuar fent-se per via telemàtica.
Es mantenen suspeses totes les activitats de cultura popular i tradicional. I tampoc es permet la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i, en general, d’esdeveniments amb risc de generar aglomeracions de persones.